Termometry / Areometry

Areometry (Densymetry)menu_densymetr_e.jpg
Termometry laboratoryjne mają szerokie spektrum przeznaczenia. Do pomiaru temperatury są używane w przemyśle, rolnictwie, placówkach naukowych. Specyficzna konstrukcja jest odpowiednia przede wszystkim do użytkowania w laboratoriach w trakcie badań specjalistycznych ze względu na możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury i jej kontroli.

Termometry wykonane są ze specjalnego szkła KS 90 lub jego modyfikacji KS 80, względnie ze szkła N16B. Właściwości fizyko-chemiczne ww. szkła odpowiadają wymogom w zakresie produkcji termometrów o zakresie pomiarowym do + 400°C.

Termometry wykonane są w 2 wersjach : skala jest naniesiona na zewnątrz kapilary lub znajduje się wewnątrz kapilary. Do pomiaru w zakresie od -80°C do +270°C stosowane są termometryczne ciecze organiczne (wypełnienie) o odpowiednich parametrach zamarzania i wrzenia, pasujących do danej skali pomiarowej, co ma zwiększyć widoczność zabarwienia (czerwone lub niebieskie).

Wśród termometrów laboratoryjnych można wymienić takie jak:

  1. Bagietkowe:
    • uniwersalne
    • specjalistyczne do chłodziarek
    • mikrotermometry
  2. Termometry rurkowe:
    • uniwersalne i z drobną skalą,
    • do kontroli technicznej
    • termometry ze szlifem.


Termometry laboratoryjne bagietkowe i rurkowe mogą mieć zakończenie z kulką lub pierścieniem.

Areometry (Densymetry) laboratoryjne

Areometry (densymetry) są to urządzenia służące do mierzenia gęstości cieczy metodą wyporową. Mają formę zatopionej rurki szklanej (z wycechowaną podziałką), poszerzonej w dolnej części i obciążonej w najniższej części rtęcią lub śrutem, w celu nadania im pozycji pionowej i zapewnienia odpowiedniego stopnia zanurzenia. Zasada działania areometru oparta jest na prawie Archimedesa.

Wśród tych urządzeń wyróżniamy zarówno areometry do ogólnego przeznaczenia jak i specjalistyczne:
  • alkoholomierze – do oznaczania ilości etanolu w roztworach wodno-alkoholowych (z termometrem lub bez)
  • areometry do olejów mineralnych (są produkowane tylko w wykonaniu z termometrem)
  • areometry do wina – służą do oznaczania stężenia alkoholu w winach
  • cukromierze - do oznaczania wodnego roztworu sacharozy, wykorzystywane np. przy produkcji piwa i wina
  • laktodensymetry – do pomiaru gęstości mleka i produktów mlecznych płynnych

Nasza siedziba

  • tel.: 801-LABO-24
  • tel.: +48 (32) 230-57-12
  • fax: +48 (32) 230-57-15
  • labo24@labo24.pl
  • LABO24
  • Biuro Handlowe
  • ul. Sowińskiego 5
  • 44-100 Gliwice