OFERTA
Termometry / Areometry
Areometry (Densymetry) Termometry laboratoryjne mają szerokie spektrum przeznaczenia. Do pomiaru temperatury są używane w przemyśle, rolnictwie, placówkach naukowych. Specyficzna konstrukcja jest odpowiednia przede wszystkim do użytkowania w laboratoriach w trakcie badań specjalistycznych ze względu na możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury i jej kontroli.Termometry wykonane są ze specjalnego szkła KS 90 lub jego modyfikacji KS 80, względnie ze szkła N16B. Właściwości fizyko-chemiczne ww. szkła odpowiadają wymogom w zakresie produkcji termometrów o zakresie pomiarowym do + 400°C.
Termometry wykonane są w 2 wersjach : skala jest naniesiona na zewnątrz kapilary lub znajduje się wewnątrz kapilary. Do pomiaru w zakresie od -80°C do +270°C stosowane są termometryczne ciecze organiczne (wypełnienie) o odpowiednich parametrach zamarzania i wrzenia, pasujących do danej skali pomiarowej, co ma zwiększyć widoczność zabarwienia (czerwone lub niebieskie).
Wśród termometrów laboratoryjnych można wymienić takie jak:
- Bagietkowe:
- uniwersalne
- specjalistyczne do chłodziarek
- mikrotermometry
- Termometry rurkowe:
- uniwersalne i z drobną skalą,
- do kontroli technicznej
- termometry ze szlifem.
Termometry laboratoryjne bagietkowe i rurkowe mogą mieć zakończenie z kulką lub pierścieniem.
Areometry (Densymetry) laboratoryjne
Areometry (densymetry) są to urządzenia służące do mierzenia gęstości cieczy metodą wyporową. Mają formę zatopionej rurki szklanej (z wycechowaną podziałką), poszerzonej w dolnej części i obciążonej w najniższej części rtęcią lub śrutem, w celu nadania im pozycji pionowej i zapewnienia odpowiedniego stopnia zanurzenia. Zasada działania areometru oparta jest na prawie Archimedesa.Wśród tych urządzeń wyróżniamy zarówno areometry do ogólnego przeznaczenia jak i specjalistyczne:
- alkoholomierze – do oznaczania ilości etanolu w roztworach wodno-alkoholowych (z termometrem lub bez)
- areometry do olejów mineralnych (są produkowane tylko w wykonaniu z termometrem)
- areometry do wina – służą do oznaczania stężenia alkoholu w winach
- cukromierze - do oznaczania wodnego roztworu sacharozy, wykorzystywane np. przy produkcji piwa i wina
- laktodensymetry – do pomiaru gęstości mleka i produktów mlecznych płynnych